Cesto:
- 6 vajec
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- 6 lyžíc kyslej smotany
- 120 g polohrubej múky
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 120 g pomletých orechov
Plnka:
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- 100 g pomletých orechov
- pár lyžíc Amaretta
Na potretie a ozdobenie:
- pikantný lekvár (ríbezľový, malinový)
- polovice jadier vlašských orechov
1.
Žĺtky, maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny. Pridáme smotanu, múku preosiatu s kypriacim práškom, kakao a pomleté orechy. Vmiešame do tuha vyšľahaný sneh z bielkova premiešame. Cesto rozdelíme na dve časti, ktoré osobitne rozotrieme na vymastené a múkou vysypané tortové formy a vo vyhriatej rúre upečieme.
2.
Plnka: Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, pridáme najemno pomleté orechy a likér Amaretto. Plnku dobre vyšľaháme.
3.
Po vychladnutí jednu časť korpusu potrieme lekvárom, ²⁄³ krému a prikryjeme druhým korpusom. Povrch cesta potrieme zvyšným krémom a do kruhu ozdobíme jadrami orechov. Odložíme do chladu a po stuhnutí pokrájame.
Značky:kolac, orechove kocky, sladke