Jednoduché bravčové kotlety s citrónovo cesnakovou cuketou

2 bravčové kotlety, od kosti, pri izbovej teplote
3 stredné cukety, opláchnuté a nakrájané na plátky
3 polievkové lyžice cajunského korenia s nízkym obsahom sodíka (alebo si pripravte vlastnú kajunskú zmes, pozri tipy nižšie)
1-2 polievkové lyžice repkového alebo slnečnicového oleja, rozdelené
1/2 lyžice nesoleného masla
4 strúčiky cesnaku, mleté
1/2 lyžičky čierneho korenia
1 lyžička vločiek červenej čili papričky, voliteľné
3 polievkové lyžice kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka
2 lyžice citrónovej šťavy, viac na servírovanie
1 lyžica čerstvej nasekanej petržlenovej vňate, na ozdobu

Postup:

  1. 1. Zmiešajte cajunské korenie v malej miske a bohato ochuťte bravčové kotlety z oboch strán (a tiež na okraji!).
  2. 2. Zahrejte 2 čajové lyžičky oleja na panvici na stredne vysokej teplote. Bravčové kotlety opekajte 3 – 4 minúty z každej strany (alebo viac, v závislosti od hrúbky vašich bravčových rezňov), kým okraje nie sú chrumkavé a zhnednuté. Odstráňte z panvice a odložte na tanier na odpočinok, zakrytý fóliou.
  3. 3. Znížte teplotu na strednú a pridajte maslo na panvicu (ak je panvica príliš znečistená pripálenými kúskami, stačí ju opláchnuť a utrieť dosucha). Nasekaný cesnak orestujte, kým nebude voňavý – asi 30 sekúnd, pričom z panvice oškrabávate všetky zhnednuté kúsky.
  4. 4. Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cuketu a ochuťte korením a vločkami červenej čili papričky (ak používate), ak je to potrebné, pridajte trochu oleja. Duste cuketu a cesnak 2-3 minúty na stredne nízkej teplote, potom pridajte kurací vývar a citrónovú šťavu. Cuketu varte s omáčkou 2-3 minúty, občas premiešajte, kým sa omáčka trochu nezredukuje a cuketa nezmäkne.
  5. 5. Cuketu zatlačte bokom a pridajte bravčové kotlety späť na panvicu a rýchlo prehrejte. Dusenú cuketu a omáčku rozdeľte na taniere a pridajte uvarené cajunské bravčové kotlety. Cajunské bravčové kotlety a dusenú cuketu podávajte ozdobené plátkami citróna a čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Značky:,